Financiële situatie na overlijden van partner vaak onbekend

Volgens de verzekeraar – die zelf verzekeringen verkoopt om financiële opvang te bieden na een overlijden – ontvangt momenteel slechts een kwart van de weduwnaars en weduwen een Anw-nabestaandenuitkering na het sterven van hun partner. Volgens TAF Verzekeringen zou de overheid consumenten beter moeten voorlichten. 
Vrouwen blijken minder goed op de hoogte zijn van de financiële gevolgen, mocht hun partner komen te overlijden. Onder mannen weet 64 procent waar ze dan op kunnen rekenen, terwijl dit voor 54 procent van de vrouwen geldt. Bijna de helft van de vrouwen is dus financieel niet voorbereid op zo’n rampscenario.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat veel Nederlanders financieel afhankelijk zijn van hun partner. Ruim één op de vijf Nederlanders blijkt namelijk niet rond te kunnen komen zonder het uitgavenpatroon flink aan te passen, mocht hun levensgezel komen te overlijden. Vrouwen zijn financieel kwetsbaarder dan mannen. De gevolgen voor vrouwen zijn in het algemeen een stuk groter: zo’n 30 procent van hen denkt niet rond te kunnen komen wanneer ze hun partner kwijtraken. Bij mannen ligt dit percentage op 15 procent.