Detailhandel ziet omzet dalen in juni

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in juni 2,2 procent minder omzet behaald dan in juni 2023. Het verkoopvolume – het aantal verkochte producten – was 4,6 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 3,0 procent lager, de omzet van de speciaalzaken was 4,3 procent hoger.
De omzet van de non-food groeide in juni 2024 met 0,2 procent. Het volume was 0,9 procent hoger dan een jaar eerder. De winkels in consumentenelektronica en de drogisterijen hebben in juni meer omgezet dan in juni 2023. Daarentegen hebben de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren), de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in recreatie-artikelen, de winkels in meubels en woninginrichting en de kledingwinkels in juni minder omgezet.
De onlineomzet was in juni 2,2 procent hoger dan in juni 2023. Webwinkels hebben 9,2 procent meer omgezet. De onlineomzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 6,1 procent lager.